Tájékoztatás a SAXO Bank SA elleni bírósági eljárással kapcsolatban

Hírek, közzétételek

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (továbbiakban: PSFN) tájékoztatja az érintetteket, hogy a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék joghatóság hiányára alapítottan meghozott permegszüntető végzését és utasította a Törvényszéket a per további, érdemi tárgyalására.

Mint arról korábban tájékoztatást adott a PSFN, a Buda-Cash Brókerház Zrt. „f.a.” (továbbiakban: Buda-Cash) pert indított a dán Saxo Bank SA ellen, hogy a dán letéti helyen lévő vagyonelemeket visszaszerezze. Mint az ismeretes, a Buda-Cash felszámolója által 2015. október 21-én benyújtott keresetet a Törvényszék első fokon idézés kibocsátása nélkül elutasította.

A Fővárosi Ítélőtábla - a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését hatályon kívül helyezve – helyt adott a Buda-Cash felszámolója fellebbezésének, és kimondta, hogy a felszámoló által a Csődtörvény alapján a Saxo Bank SA ellen indított, a Saxo Bank SA és a Buda Cash által a Buda Cash felszámolásának kezdetét megelőzően kötött megállapodással kapcsolatos speciális megtámadási kereset tekintetében a Fővárosi Törvényszéknek kizárólagos joghatósága áll fenn.

A Fővárosi Ítélőtábla valamennyi jogi indok kapcsán osztotta a felszámoló véleményét és kimondta, hogy a hazai és a nemzetközi jogszabályok és joggyakorlat alapján is van joghatósága a magyar bíróságnak a per lefolytatására.

A fentieknek megfelelően a Fővárosi Törvényszék előtt elsőfokon folytatódik a peres eljárás és annak keretében az ügy érdemi vizsgálata, tárgyalása.

Tisztelettel:
Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a."

Vissza
­